Un ghid complet despre izolarea fonica. Coeficientul de reducere a zgomotului si cantitatea de sunet ce poate fi absorbita de un panou acustic.
De cele mai multe ori suntem absorbiti de aspectul spatiului in care ne aflam, dar ce se intampla atunci cand alte elemente, precum zgomotul, fac ca acel spatiu sa fie nepotrivit pentru scopul propus si experienta devine neplacuta?
Panourile acustice sunt utilizate pentru imbunatatirea experientei prin absortia undelor sonore si reducerea reverberatiei. In spatii precum briouri sau sali de curs, managementul zgomotului este deosebit de important.
De asemenea, acesta este un aspect care poate influenta critic succesul unei afaceri, spre exemplu, in restaurante, acustica asigura o experienta placuta pentru clienti – V-ati intoarce la un restaurant daca nu puteti auzi ce spune persoana de langa dumneavoastra?
Panourile acustice au rolul de a absorbi undele sonore si de a reduce zgomotul. Undele sonore pot fi reflectate si absorbite. Stiinta acusticii se refera la ce se absoarbe, ce se transmite si ce se reflecta.
Deseori, sunetul calatoreste pana intalneste un corp care il reflecta (de exemplu, un perete). Panourile acustice au rolul de a absorbi acest sunet, facand ambientul spatiului unul mai linistit.
Aceste panouri variaza prin material, forma si designul acestuia, fiecare dintre ele avand rol diferit pentru a gestiona absortia sau reflectarea sunetului.
Coeficientul de reducere a zgomotului este o evaluare medie a cantitatii de sunet pe care o poate absorbi un produs acustic. Acesta este definit de un indice numeric cuprins intre 0 si 100 si reprezinta procentul de sunet care nu este reflectat de material (in cele mai multe cazuri, materialele structurale si finisajele suprafetelor).
Un alt termen cheie pe care il veti intalni atunci cand specificati acustica pentru un spatiu este decibelul. Un decibel se refera la intensitatea sunetului. Adaugarea de materiale fonoabsorbante intr-o camera va reduce aceasta intensitate.
Panourile acustice sunt fabricate dintr-o varietate de materiale, lemn, fibrociment, gips-carton si vata din fibre lemnoase.
La formota, incercam sa gasim un echilibru intre gestionarea reducerii zgomotului si estetica produselor acustice folosite. Echipa noastra de design poate colabora cu dumneavoastra pentru a alege o solutie ce se poate integra in estetica spatiului pe care il proiectati.
- 01.Intelegeti proprietatile acustice ale materialelor pe care le aveti in vedere.
- 02.Luati in considerare impactul materialelor asupra mediului si alegeti optiunile care sunt mai durabile si au emisii reduse.
- 03.Tineti cont de estetica spatiului
- 04.In cazul in care spatiul are functii multiple, luati in considerare utilizarea unor tipuri diferite de materiale pentru diferite zone ale incaperii pentru a optimiza acustica corespunzatoare spatiului.
- 05.Trebuie acordata o atentie deosebita detaliilor, cum ar fi instalarea corecta pentru a asigura o performanta optima.
- 06.Intelegeti nevoile spatiului. Va fi un spatiu dedicat intalnirilor sau un spatiu de concentrare si creativitate?
- 07.Fiti constienti de faptul ca sunetul, ca si apa, va gasi cel mai slab punct de trecere. Prin urmare este necesar sa se remedieze golurile din tavane sau conducte.
- 08.Un coeficient bun de atenuare a sunetului se bazeaza pe densitatea materialului si etanseitate.
- 01.Aveti grija la reflexiile sunetului. Suprafetele drepte reflecta sunetele, ceea ce face ca sunetul din spatiul central sa fie perturbat.
- 02.Diminuati ecoul din spatiul dumneavoastra. Fiti constienti de faptul ca sunetele care se deplaseaza la intervale scurte de timp sunt percepute fara ecou.
- 03.Nu lasati echipamentele din spatiu sa stea in calea confortului fonic. Controlul zgomotului poate fi tinut sub control in timp ce alte sisteme ale cladirii (precum sistemele HVAC) functioneaza. Mentineti aceste zgomote contradictorii la minimum.
- 04.Tineti obiectele la distanta. Sunetele de frecventa joasa se pot curba in jurul obiectelor.
- 05.Pentru zonele de intalnire, achizitionati sistem de sunet ce pot fi distribuite. Astfel, difuzoarele cu delay-fill functioneaza cu o intarziere electronica controlata, in asa fel incat sunetul este sincronizat.
- Dimensiunile camerei
- Inaltimea tavanului
- Tipul corpurilor de iluminat
- Sistemul de ventilatie / canalizare
- Cerintele privind gradul de rezistenta la foc
Daca oricare dintre acestea reprezinta o problema critica, atunci aveti nevoie de produse fonoabsorbante.
- Ecoul si zgomotul excesiv
- Reverberatia
- Calitatea sunetului
- Inteligibilitatea conversatiei
- Protectia auditiva